Omdat sociale participatie door personen met een beperking nog geen evidentie is maar wel een basisrecht en een meerwaarde voor de samenleving, roept InclusieAmbassade samen met haar ambassadeurs op tot meer participatie. De Internationale Dag voor Personen met een Beperking op dinsdag 3/12/2024 creëert hiervoor een uitgelezen momentum.
De ambassadeurs voor inclusie zijn een diverse groep vrijwilligers en ervaringsdeskundigen bij InclusieAmbassade die zich inzetten voor een meer inclusieve samenleving voor personen met een handicap.
De oproep richt zich naar de brede samenleving en meer specifiek naar onze beleidsmakers. Lokale besturen werken momenteel hun beleidsplannen uit. Het is essentieel om hierbij rekening te houden met de nood aan participatie van personen met een beperking. We spreken daarnaast minister Caroline Gennez aan om bij haar inzet rond Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen rekening te houden met deze noodzaak.
De oproep bestaat uit een vlog, foto’s en quotes van enkele ambassadeurs voor inclusie. Deze worden op dinsdag 3/12/2024 verspreid via de communicatiekanalen van InclusieAmbassade (website, Facebook, Instagram en LinkedIn) en de sociale media kanalen van verschillende ambassadeurs.
De cijfers voor sociale participatie door personen met een beperking aan onze samenleving zijn niet positief.
Onderzoek van ‘Statistiek Vlaanderen’ toont aan dat sociale participatie door personen met een beperking steevast moeilijker is dan voor personen zonder beperking. Personen met een beperking zijn minder vaak actief lid van een vereniging, participeren minder vaak aan culturele activiteiten, doen minder vaak aan sport, gebruiken minder vaak het internet en zijn minder vaak politiek actief dan personen zonder handicap.
Meer contact tussen personen met en zonder beperking zet een rem op clichés en vooroordelen.
Het is vandaag Internationale Dag voor Personen met een Beperking. InclusieAmbassade roept samen met haar ambassadeurs op tot meer participatie in de samenleving. Want meer contact tussen personen met en zonder beperking zet een rem op clichés en vooroordelen die vandaag nog steeds bestaan. Participatie versterkt de betrokkenheid en zet aan tot meer inclusie.
Concrete voorbeelden van participatie.
Ambassadeur Sander David uit Oostende benadrukt het belang van samenwerken:
“Ik vind het heel belangrijk dat er meer mensen met een beperking in beeld komen in de media, en niet enkel op momenten dat het over handicap of beperking gaat. Er kan volgens mij veel meer actief samengewerkt worden met acteurs of figuranten met een beperking. Kijk maar naar Basil Wheatley, de dove hoofdacteur in de film ‘Milano’.”
Ambassadeur Dominiek Heyvaert uit Merchtem toont aan dat ook kleine gebaren een groot verschil kunnen maken:
“Ik ben lid van een lokale vereniging in Merchtem. We organiseren verschillende activiteiten. Zo doen we enkele serieuzere zoals een avond over digitale fraude. Ook organiseren we enkele ontspannende zoals “smijt er eens mee”. De bedoeling is zo ver mogelijk gooien met handtassen, kasseistenen, strobalen en fietsbanden. Ik wou toch deelnemen ondanks mijn beperking. Door mijn beperking ben ik eenzijdig verlamd, ik kan wel stappen maar niet zo ver gooien als de rest. Ik eindigde als laatste. Ik kreeg daarom de prijs van pechvogel. Door deze prijs voel ik mij meer betrokken en gezien als waardig lid van de vereniging.”
Ambassadeur Tess Van Deynse uit Hasselt roept beleidsmakers op om in gesprek te gaan met personen met een beperking:
“Richt een adviesraad op voor personen met een beperking en betrek ons op die manier bij het lokale beleid. Of ga eens een koffie drinken met een person met een handicap, ga met ons in gesprek.”
Het gaat om het gevoel ergens welkom te zijn en benaderd worden als gelijkwaardige persoon.
Het gaat verder dan de fysieke toegankelijkheid van een plek of activiteit. Het gaat om het gevoel ergens welkom te zijn en benaderd worden als gelijkwaardige persoon. Echt uitgenodigd worden om deel te nemen.
Ambassadeur Stijn Vandamme uit Jabbeke concludeert:
“Je beperking mag geen belemmering zijn, want het is een deel van de samenleving.”