Lokale besturen inspireren met goede voorbeelden.

25 mei 2023

Met onze campagne 'Burgemeesters voor Iedereen' willen we lokale besturen inspireren om extra aandacht te hebben voor inclusie en toegankelijkheid van personen met een handicap of beperking in hun gemeente. We gingen op bezoek bij 3 projecten en maakten een verslag van hun werking en de samenwerking met hun lokaal bestuur.

Het Scheldeoffensief

Gemeente Merelbeke - Het Scheldeoffensief

Het Scheldeoffensief is een inclusief theatergezelschap in Merelbeke. Met de steun van het Cultuurhuis Merelbeke brengen ze wekelijks mensen met en zonder beperking samen en werken toe naar professionele producties. Hiervoor krijgen ze logistieke, financiële en administratieve ondersteuning van de gemeente. Zo zijn ze het huisgezelschap van het Cultuurhuis en mogen ze gebruik maken van de ruimte voor repetities en voorstellingen. Ook hielp de gemeente mee bij de aanvraag van Vlaamse subsidies voor de ondersteuning van het gezelschap. 

Gemeente Beernem - De Komkommer

De gemeente Beernem zag in hun deelgemeenten heel veel lokale handelaars verdwijnen. Plekken waar buren elkaar konden ontmoeten en nu door hen heel hard gemist worden. Met extra middelen van Zorgzame Buurten gingen ze aan de slag rond het idee van een mobiele sociale kruidenier. En zo werd De Komkommer geboren. Er werd begin af veel aandacht besteed om De Komkommer zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Zo kan iedereen er zijn boodschappen doen, maar is er een extra sociale korting voor zij die dit nodig hebben. Ze werken ook samen met voorzieningen in de buurt voor sommige van hun producten. We mochten ook aan de lijve ervaren dat ze ook enkele heel enthousiaste medewerkers met een beperking in huis hebben. 

Stad Gent - Samentuin Den Draad

In Gent moestuinieren enkele buren al enkele jaren in het Victoria Regiapark in de buurt. Dankzij middelen van Samen Aan Zet, een subsidielijn voor burgers die mensen willen samenbrengen, konden zij hun moestuin ook toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers of mensen die niet lang kunnen rechtstaan of bukken in de tuin. Ze werkten ook samen met de groendienst voor de aanleg van de tuin. Op die manier werken ook zij mee aan een toegankelijke buurt waar iedereen zich welkom voelt.