sterkmakers in autisme

We versterken mensen met autisme en - samen met hen - ook hun omgeving in het streven naar een meer autismevriendelijke en inclusieve samenleving, waarin mensen met autisme zichzelf mogen zijn en volwaardig kunnen deelnemen.

De ‘sterkmakers in autisme’ sensibiliseren en informeren via activiteiten waarin je kennis maakt met autisme en wat autisme met zich meebrengt. Omdat niet iedereen op dezelfde manier informatie verwerkt, bouwen we aan een gevarieerd aanbod van sterkmakende activiteiten. Betrouwbare en toegankelijke informatie over autisme, concreet en met een knipoog. 

 

Aanbod voor mensen met autisme

brugactiviteiten

Tijdens brugactiviteiten leren volwassenen met autisme en een (rand)normale begaafdheid zichzelf en hun omgeving beter kennen. In dit psycho-educatief aanbod komt een breed gamma aan onderwerpen voorbij: relaties, vrije tijd, sociale media, sport, huisdieren… Daarnaast verkennen we het culturele aanbod in Vlaanderen: een museumbezoek, een stadswandeling of ontdekken we eigen creativiteit. Wil je meer info over prijs, locatie en planning van dit maandelijks aanbod? Stuur een mailtje naar brug@autisme.be.

ambassadeurs voor autisme

Werken aan inclusie van mensen met autisme kan niet zonder de mensen over wie het gaat actief te betrekken. We maken mensen met autisme sterk in het vertellen van hun verhaal en het opkomen voor de noden van iedereen met autisme. We bieden hen niet enkel een specifieke opleiding tot ‘ambassadeur voor autisme’, maar ook de tools om autismevriendelijkheid in eigen omgeving uit te dragen. 

 

Maatschappelijke sensibilisering

laagdrempelige lezingen en workshops, bij jou of bij ons

We brengen gevarieerde thema’s zoals ‘Wat is autisme nu echt?’, ‘Hoe kunnen we duidelijk communiceren met mensen met autisme?’, ‘Welke aanpassingen kunnen we in onze organisatie doen?’ … Telkens in duidelijke taal met herkenbare voorbeelden. We brengen een gevarieerd eigen aanbod, maar komen ook graag in jouw organisatie onze expertise delen. Contacteer ons via wij@autisme.be voor meer info.

publicaties en producties

De ‘sterkmakers in autisme’ staan voor een blijvende ontwikkeling van vernieuwende publicaties en producten om via verschillende kanalen te werken aan een correct beeld van autisme(vriendelijkheid), in woord en beeld. Boeken voor een breed doelpubliek, documentaires met bijhorende achtergrondinformatie zoals ‘Autisme, het werkt!’, materialen om autisme bespreekbaar te maken in de eigen omgeving… Je vindt ze terug in onze webshop via www.autisme.be 

Acties en evenementen

Wie autisme wil leren kennen, kan de vele facetten ook ontdekken via onze acties en evenementen. We organiseren, vaak in samenwerking met andere organisaties met een hart voor autisme, doorheen het jaar verschillende laagdrempelige initiatieven zoals KEIvoorAutisme op Wereld Autisme Dag, en delen ook tips voor meer autismevriendelijkheid via sociale media.