Vorselaar - Referentiebewijs inclusieve onderneming

Als 'inclusieve onderneming' biedt gemeente Vorselaar kansen op de arbeidsmarkt aan mensen met een arbeidsbeperking en/of een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe is dit project tot stand gekomen?

Heel spontaan vanuit de organisatie zelf. De gemeente is ervan overtuigd dat ze kansen moet bieden aan mensen met een arbeidsbeperking en/of een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en dat ze hierin als lokale overheid ook een voorbeeldfunctie moeten opnemen. De personeelsdienst heeft de laatste jaren ook heel erg mee ingezet op een fijne organisatiecultuur en het welzijn van onze medewerkers. Onze organisatiecultuur is inmiddels heel sterk geëvolueerd naar een horizontale en mensgerichte cultuur, waarbij actief wordt meegedacht in de manier waarop we voor deze mensen de grootste kans op slagen kunnen bekomen (door voldoende aandacht voor wie ze zijn, en door hen voldoende mogelijkheid te bieden door middel van opleiding op de werkvloer). We werken hiervoor al enkele jaren nauw samen met Emino, zonder hen zou dit niet mogelijk geweest zijn!

Wat is de impact hiervan?

Voorbeeldfunctie + veel individuele succes + draagt ook bij tot relativering bij andere collega's (iedereen is anders, maar moet kansen krijgen).

Welke diensten zijn hierbij betrokken?

Personeelsdienst + enkele teams (groendienst, team welzijn, team ruimte, secretariaat).

Wat is de inzet van de gemeente?

Durven kansen verkennen en daarop inspelen (ook al is dit niet evident in een kleine organisatie). Onze RPR is destijds aangepast om aanwerving zonder selectieprocedure mogelijk te maken. De begeleiding op de werkvloer is een permanent aandachtspunt en vraagt de juiste competenties van leidinggevenden. Dit blijft een uitdaging.

Zijn er nog andere partners?

Emino (begeleiding tijdens de opleidingsperiode op de werkvloer).

Andere goede praktijkvoorbeelden rond inclusie in Vorselaar:

  • Inclusie- en participatieladder
  • Inloophuis
  • Inclusie verankerd in beleidsplan (bv. 23x inclusie, 24x diversiteit, 64x doelgroepen, 40x iedereen, 48x toegankelijkheid+ beleidsbrief ‘inclusie & dienstverlening)
  • Samenwerking Inter
  • Inclusief samenwerken met GVT De Troon (participatie mensen met handicap)
  • Vlaamse award autodelen voor iedereen

Meer informatie?

Stuur een mailtje naar elly.beirinckx@vorselaar.be