Sinds 2018 organiseert de InclusieAmbassade op de derde zaterdag van oktober een dag waarop we even stilstaan bij de informatiemaatschappij van vandaag en vooral welke informatie over handicap daarin rond gaat. We worden overspoeld door informatie via allerlei kanalen. Informatie, ook over handicap, wordt makkelijk en snel verspreid. En dit gaat soms ten koste van de betrouwbaarheid van de informatie. Ook informatie over handicap ontsnapt vaak aan de fact check. Aldus ontstaan nieuwe misverstanden, vooroordelen en onwaarheden over handicap en blijven bestaande floreren. Deze hebben een directe impact op mensen die met handicap te maken hebben. Foutieve, ongenuanceerde of onvolledige informatie over handicap is één van de vele drempels waar mensen met beperkingen tegen aanlopen. Op die manier vergroot onbetrouwbare informatie de handicap die deze mensen ervaren.
Met de jaarlijkse Dag van de Betrouwbare Informatie wil de InclusieAmbassade een warm pleidooi houden voor correcte, genuanceerde, positieve en vooral betrouwbare informatie over handicap. In de eerste weken van het najaar 2021 peilde de InclusieAmbassade naar de mening van de Vlamingen over handicap via een online formulier met 10 stellingen over handicap. Bij elke stelling konden mensen aangeven of ze die juist of fout vonden.
Resultaten van de bevraging in het kader van Dag van de Betrouwbare Informatie
Aan de hand van deze 10 stellingen peilde InclusieAmbassade naar de mening van de Vlamingen over handicap. We tonen je de resultaten van de bevraging, per stelling, alsook het antwoord met duiding van InclusieAmbassade.
Wil je graag een overzicht van de resultaten van alle stellingen, klik dan hier.
Bij de InclusieAmbassade maken we niet alleen op de Dag van de Betrouwbare Informatie werk van betrouwbare informatie over handicap. We zetten ons elke dag in voor een correcte en positieve beeldvorming over handicap. Je kan bij de 4 partnerorganisaties het hele jaar door terecht voor informatie over handicap in het algemeen of bepaalde beperkingen en aandoeningen in het bijzonder.
Ben je op zoek naar informatie over ADHD, autisme, hersenletsel (NAH) of handicap in het algemeen? Dan staan Amanda, Bieke, Lief en Luc voor jou klaar.
Lees meer over wat handicap is volgens de InclusieAmbassade.