
De nieuwe beleidsplannen die lokale overheden dit jaar opmaken, zullen een grote impact hebben op hoe inwoners erbij horen in hun stad of gemeente. Dus zijn wij benieuwd: scoort het nieuwe beleidsplan van jouw stad of gemeente InclusieBingo?
Gebaseerd op onze ervaring en expertise, hebben we de negen beste inclusie-tips verwerkt in een InclusieBingo-spel. Hiermee willen we lokale besturen ondersteunen bij het voeren van lokaal inclusief beleid voor personen met een beperking.
- Bekijk de negen tips op onze InclusieBingo-affiche.
- Raadpleeg de informatiebrochure voor meer info en goede voorbeelden per tip.
We bezorgen de InclusieBingo-affiche en de informatiebrochure via mail en post aan alle burgemeesters, algemeen directeurs en bevoegd schepenen van alle Vlaamse steden en gemeenten. De bedoeling is dat elk lokaal bestuur aan de slag gaat met de negen tips en deze mee opneemt in het beleidsplan en meerjarenplannen. Als ze dat doen, scoren ze al één van de negen InclusieBingo-punten namelijk 'veranker inclusie voor personen met een beperking in het beleidsplan en de meerjarenplannen'!
We stellen ook een communicatie-kit ter beschikking met kant-en klare berichten om te delen op sociale media. Zo kunnen lokale besturen aan hun inwoners laten weten dat ze inzetten op inclusief beleid voor personen met een beperking.
Ambassadeur voor inclusie Mieke Claes schreef een mooi pleidooi voor onze InclusieBingo-campagne.
"Ons streefdoel is niet enkel de letterlijke drempels voor mensen met een fysieke beperking te verkleinen of weg te werken, maar ook proberen te zorgen voor een veilige omgeving waar ook mensen met een onzichtbare beperking de ruimte krijgen om zich te ontplooien en verbinding te vinden.
De bingokaart is dus een ideale tool om je gemeente te doen groeien op elk vlak; Door inclusie zal elke inwoner een kans krijgen om zijn steentje bij te dragen, niet enkel op sociaal of cultureel vlak, maar ook vacatures zullen op deze manier ingevuld worden.
Verbinding zorgt voor een veiliger gevoel en dus ook voor minder criminaliteit. Openbaar vervoer zal efficiënter worden voor mensen die het net het hardst nodig hebben, namelijk zij die minder mobiel zijn… Zo kunnen we nog even verder gaan, maar inclusie versterkt dus niet alleen elke persoon op zich én de sociale relaties onderling, maar is zeker ook een opwaardering van de plek waar ze wonen."
Op zaterdag 7 juni organiseren we zelf een InclusieBingo-spel. Dit doen we in Sint-Niklaas naar aanleiding van het 'Iedereen Mee'-festival. Iedereen is welkom om mee te spellen van 14u00 tot 17u00 in de Paterskerk (’t Koor) in de Truweelstraat nr. 138.
Op 15 mei, aan de start van het festival, zullen we op verschillende locaties in Sint-Niklaas een stembus met InclusieBingo-stembriefjes verspreiden. Op 5 juni pikken we alle stembussen op en tellen we de scores. De uitkomst van deze stemming delen we tijdens het grote InclusieBingo-spelmoment! Daar staan we uitgebreid stil bij elke inclusietip en hoe de stad Sint-Niklaas hierop scoort.
Dit spelmoment is gratis maar gelieve je aanwezigheid te bevestigen door een mailtje te sturen naar Charlotte@inclusieambassade.be.
InclusieAmbassade voert sinds 2018 campagne rond inclusief lokaal beleid voor personen met een beperking. Dit doen we onder het motto ‘Burgemeesters voor iedereen’.
In 2018 ondertekenden meer dan honderd toekomstige burgemeesters, waarvan er twintig ook effectief de sjerp kregen, een engagementsverklaring. Daarin beloofden ze plechtig dat ze tijdens de beleidsperiode 2019 – 2024 van hun stad of gemeente een meer inclusieve plek maken én dat ze toegankelijkheid integraal en geïntegreerd in hun beleid opnemen. Met de campagne ‘Burgemeesters voor iedereen’ roept InclusieAmbassade alle Vlaamse steden en gemeenten op om inclusiever te zijn voor personen met een beperking.
Tussen juli en september 2022 stuurden we een bevraging uit over inclusie in lokale besturen. 1/3 van de Vlaamse steden en gemeenten vulden de bevraging in. We hebben deze gegevens verwerkt in een presentatie en vanaf maart 2023 trokken we naar maar liefst 64 Vlaams steden en gemeenten om hier over in gesprek te gaan met gemeenteraadsleden.
In 2024 riepen we lokale besturen op om in hun verkiezingscampagne ook oog te hebben voor personen met een handicap of beperking.
Nu er volop geschreven wordt aan de beleidsplannen voor 2026-2030 dagen we de lokale besturen uit om een vol InclusieBingo spelblad te hebben door zoveel mogelijk actiepunten rond inclusie mee op te nemen in hun beleidsplan.